EL DELTA DE L’EBRE

EL DELTA DE L’EBRE

Amb els seus 320 km^2 de superfície, el delta de l’Ebre és la zona humida més important de Catalunya i constitueix un dels hàbitats aquàtics més importants del Mediterrani occidental. Està situat a la desembocadura del riu Ebre i s’estén per les comarques del Baix Ebre i el Montsià entre els termes municipals de l’Ampolla, l’Aldea, Amposta, Camarles, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja.

El delta de l’Ebre presenta una rica diversitat d’ambients. Riu, mar, badies, platges, dunes, salobrars, bosc de ribera, llacunes costaneres, illes fluvials i ullals conformen el seu paisatge natural, i, juntament amb els arrossars, acullen una gran diversitat d’organismes (ocells, peixos, rèptils, amfibis, invertebrats…) adaptats als diferents hàbitats.

Un paisatge d’una gran riquesa biològica i d’un valor de conservació extraordinari com ho testifiquen les seves diferents figures de protecció. Declarat Parc Natural al 1983, el delta de l’Ebre està inclòs a la zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i a la llista de zones humides d’importància internacional (RAMSAR) des del 1993. També forma part de la Xarxa Natura 2000 i de la Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre des del 2013.

Aquesta riquesa biològica contrasta amb una profunda presència humana. Acull més de 60000 persones -en gran part amb els seus orígens de pagesos, caçadors i pescadors- vingudes d’arreu, el que explica el caràcter diferenciat i heterogeni dels riberencs, i amb un ferm compromís de defensa de la seva terra. I és que el delta de l’Ebre és una zona on el passat, conservat d’una manera única, explica el present.

Aquest ecosistema, complex i fràgil, està avui greument amenaçat. La pujada del nivell del mar prevista en les pròximes dècades com un dels efectes més importants del canvi climàtic, tindrà serioses implicacions. La inundació d’aigua marina i l’erosió de la línia costanera derivaran en una major pèrdua d’ecosistemes, així com de terreny habitable i cultivable que, en el cas del delta de l’Ebre, podria arribar inclús a gairebé la meitat de la seva superfície emergida.

Dècades sense actuar ens han portat a una situació actual alarmant com ha quedat de manifest en els recents episodis com el del temporal Glòria, al gener del 2020. La nostra responsabilitat col·lectiva ara és actuar. No podem deixar perdre aquest tresor natural ni el que significa per al desenvolupament de les generacions futures.

AJUDA AL DELTA DE L'EBRE

Regala temps al Delta de l'Ebre i forma part del procés per la seva supervivència. Tots junts podem aconseguir poder mantenir aquest espai tant valuós durant molts i molts anys més.

TELÈFONS:

977 48 06 80

652 061 315

LA TAULA:

Pg. del Canal s/n

43580 Deltebre (Tarragona)

Taula de Consens pel Delta de l'Ebre

Termes i Condicions - Política de privacitat